ramadanrush

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De NOS schrijft vandaag op haar website over winkeliers in Milaan die voorbereidingen treffen voor de zogeheten ramadanrush:

We zijn bij een training voor zo’n twintig winkelmanagers van grote luxemerken in Milaan. Het belangrijkste doel: beter leren in te spelen op het fenomeen ramadan rush. Elk jaar zien grote modesteden in Europa het aantal islamitische shoppers aan het einde van de ramadan toenemen. Cadeaus en kleding worden massaal ingeslagen voor het Suikerfeest. En daar willen ook de winkels in Milaan graag op inspringen. Want het gaat om gigantische bedragen, leren de winkelmanagers aan het begin van de training.

De NOS zelf schrijft ramadanrush met een spatie tussen de samenstellende delen, maar als we deze Engelse term in het Nederlands willen gaan gebruiken, mag hij gewoon als één woord worden gespeld. De NOS is overigens niet het enige medium dat ramadanrush naar Engels voorbeeld in twee delen splitst. Toen het woord in 2013 zijn mediadebuut maakte in een Nederlandstalige krant, werden ramadan en rush verbonden door een koppelteken:

Na een rustige – of zoals een verkoper het omschrijft: ‘saaie’ – ramadanmaand is het weer tijd voor de ‘ramadan-rush’. Oftewel de tijd van het jaar waarop de rijkste Arabieren, of bling-ionaires, naar Londen komen met maar één doel: veel geld uitgeven, feest vieren en pronken met hun rijkdom. (Het Parool, 9-8-2013)

De ramadanrush is van oorsprong een Engels, of beter gezegd: Londens fenomeen. De term werd in 2011 in de Britse media gemunt (als verkorting van ramadan gold rush) en vervolgens omarmd door de Londense commercie. In 2015 schreef Het Financieele Dagblad dat Nederland hier best een graantje van zou kunnen meepikken:

Nederland maakt zich op voor een invasie aan rijke Arabieren. De ‘ramadan rush’ die Londen elk jaar honderden miljoenen ponden extra omzet oplevert, moet naar Nederland komen.

Vooralsnog lijkt dat niet gelukt, aangezien de NOS vandaag nog altijd naar het buitenland (in dit geval Milaan) moet om over de ramadanrush te kunnen schrijven. Maar er is nog wat tijd, want de ramadan zelf is nog maar net begonnen en pas aan het einde van deze vastenperiode breekt de ramadanrush aan.

Definitie

ramadanrush (de, ramadanrushes) massale trek naar luxewinkels aan het einde van de ramadan, vooral door rijke Arabieren die ter viering van het Suikerfeest op grote schaal dure producten komen kopen, ontleend aan Engels ramadan rush, een verkorting van ramadan gold rush (letterlijk goudkoorts ter gelegenheid van ramadan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *