tesla-elite

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Amsterdam wordt de eerste stekkerstad (nieuw woord!) ter wereld, dat wil zeggen een stad waarin alleen maar stekkerauto’s mogen rijden. Althans, dat wil de Amsterdamse gemeenteraad. Bewoners en Kamerleden staan echter nog niet met z’n allen te juichen over de groene ambities van de hoofdstad. Het Parool noteerde bijvoorbeeld uit de mond van Geert Wilders:

Vanaf 2030 is Amsterdam echt alleen nog voor de subsidieslurpende Tesla-elite van GroenLinks en D66.

Wat deze reactie vooral bewijst, is dat het automerk Tesla inmiddels zo iconisch is geworden dat het haast maandelijks opduikt in een nieuwe samenstelling. Eerder bespraken we al eens de teslabonus (de fiscale bevoordeling van rijders van dure stekkerauto’s), maar tesla-elite is nog veel interessanter, omdat het eerste deel van deze samenstelling nauwelijks meer verwijst naar de dure e-auto, maar meer in het algemeen naar de klimaatambities van de vooruitstrevende elite.

Of het tesla-elite zal worden, staat nog niet vast, maar alles wijst erop dat we vroeg of laat een courante samenstelling met tesla– in onze taal zullen gaan krijgen, die niet verwijst naar (dure) e-auto’s, maar meer in het algemeen naar de elektrificatie van het verkeer en vervoer en/of naar de klimaatambities waaruit die elektrificatie mede voortkomt.

Tesla-elite herinnert in de verte trouwens wel aan bucklerdrinker, het woord waarmee Youp van ‘t Hek jaren geleden het alcoholvrije biermerk Buckler verbaal te gronde richtte. Ook tesla-elite kan in principe negatief afstralen op het Amerikaanse automerk. Althans bij de gewone man (die zich echter toch geen Tesla kan permitteren).

Op de elite zelf kan tesla-elite echter een omgekeerd effect hebben en wellicht zelfs de verkoop van Tesla bevorderen. Want het woord drukt ook uit dat je pas tot de elite behoort als je je een Tesla kunt permitteren. Hoe kun je nou tot de elite behoren als je geen Tesla rijdt? Kortom, het in eerste instantie smalend gebruikte woord tesla-elite zou weleens een geuzennaam kunnen worden en een positief in plaats van een ongunstig effect op het merk Tesla kunnen hebben.

Definitie

tesla-elite (de, g.mv.) (ongunstig) de elite die zich een snelle energietransitie kan permitteren, inclusief de overstap op een dure stekkerautto, al dan niet met de bijgedachte dat deze elite tevens profiteert van een verbetering van haar leefomgeving, doordat de gewone man zich het instrumentarium voor energietransitie niet kan permitteren, synoniem groene elite, klimaatelite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *