toetsenbordterriër

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In zijn column in het Algemeen Dagblad schrijft Özcan Akyol vandaag over twitterextremisten die door onlinebedreigingen een evenement in kamp Westerbork hebben getorpedeerd. Nou was dat evenement weliswaar omstreden, maar daar gaat de column niet over. De column gaat over de macht van twitteraars, die door hun optreden in feite de vrijheid van meningsuiting aantasten. Akyol noemt die onvermoeibare twitteraars met een metafoor toetsenbordterriërs:

Toetsenbordterriërs strooiden duizelingwekkende doodsbedreigingen richting Assen, met het dwingende verzoek om af te zien van het voornemen, omdat het tot represailles zou kunnen leiden.

Toetsenbordterriër is samengesteld met toetsenbord, dat als eerste woorddeel aangeeft dat de door het tweede lid genoemde persoon actief is op internet. Een vergelijkbaar woord is toetsenbordterrorist: iemand die, al dan niet ano­niem, di­gi­taal be­drei­gin­gen of be­le­di­gin­gen uit, een internettrol dus. Nu is terriër eigenlijk geen persoonsnaam, maar de naam van een hond(enras). Figuurlijk is dit woord echter ingeburgerd ter aanduiding van iemand die zich in een probleem e.d. vastbijt: een hardnekkig, vasthoudend iemand.

Beide woorddelen zijn herkenbaar in de samenstelling toetsenbordterriër, waardoor dit woord gemakkelijk te interpreteren is. Mede door de alliteratie van de samenstellende delen is het dan ook een geslaagd woord.

Definitie

toetsenbordterriër (de, -s) iemand die op internet, m.n. via de sociale media onvermoeibaar actie voert voor of tegen iets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *