energiemonteur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Stroom- en gasleverancier Essent is onlangs een campagne gestart om nieuw personeel voor zijn servicepartners te werven:

In 2030 moet Nederland een van de duurzaamste landen van Europa zijn. Wie gaan daar voor zorgen? Jawel, de monteurs van Nederland. Niet zomaar monteurs, maar Energiemonteurs. Of je nu installatie-, service-, zonnepanelen, isolatie- of elektromonteur bent, je kunt bij ons vol aan de bak. Werken aan de duurzame toekomst van Nederland en die van jezelf.

Het onlineplatform Werf&, dat informatie verspreidt over werving en selectie, schreef over de campagne en suggereerde in een tweet dat het ‘vertrouwd’ klinkende woord energiemonteur is ‘gemunt’ door Essent.

Een woord munten betekent volgens Van Dale ‘een woord bedenken’ en strikt genomen heeft Essent dat niet gedaan. Het woord energiemonteur bestaat namelijk al minstens 16 jaar. In De Volkskrant van 20 januari 2003 werd voor het eerst gerept van energiemonteurs. Misschien een tikje pijnlijk voor Essent ging het toen om monteurs van de concurrent, namelijk ‘energiemonteurs van Nuon’. Zeven jaar later figureerde het woord opnieuw in een krantenbericht. Op 21 januari 2010 schreef De Telegraaf over een brute overval door twee mannen;

De twee deden zich aanvankelijk voor als energiemonteur, maar al snel bleek dat ze uit waren op geld.

Hoewel Essent het woord energiemonteur dus niet gemunt heeft, kan de campagne er wel toe bijdragen dat dit woord, dat al meer dan vijftien jaar een sluimerend bestaan leidt, ingeburgerd raakt als verzamelnaam voor allerlei monteurs die energieleverende installaties aanleggen en onderhouden. Als het woord eenmaal courant is, is er een gerede kans dat het uiteindelijk in de Dikke Van Dale wordt opgenomen.

Definitie

energiemonteur (de, -s) breed opgeleid technisch vakman of -vrouw die belast is met de aanleg en het onderhoud van installaties die in woningen en andere gebouwen energie, licht en warmte leveren, zoals gas- en pelletkachels, zonnepanelen, warmtepompen en waterstofinstallaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *