X-Rotterdammer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de strijd tegen het politiek incorrect geworden woord allochtoon heeft de gemeente Rotterdam een nieuwe verzamelnaam bedacht voor inwoners met een migratieachtergrond: X-Rotterdammer:

De term allochtonen wordt in Rotterdam opgedoekt, het stadsbestuur spreekt liever van X-Rotterdammers.

X-Rotterdammer is ongetwijfeld geïnspireerd op de Engelse term X American, die al wat langer in gebruik is en waarin de X staat voor iemands etnische achtergrond. In de praktijk wordt X American overigens niet zo vaak gebruikt, omdat de X automatisch wordt vervangen door Greek (Greek Americans), African (African Americans) en andere etniciteiten.

‘Vertalen’ we dit naar de Rotterdamse situatie, dan kun je zeggen dat X-Rotterdammers een verzamelnaam is voor Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Kaapverdische et cetera Rotterdammers.

Is X-Rotterdammer nieuw? Jawel, het woord maakt vandaag althans zijn mediadebuut in De Telegraaf. Maar we hebben in het verleden al weleens – zij het sporadisch – de woorden X-komaf en X-Nederlander aangetroffen. Hierin wordt de X meestal met een hoofdletter gespeld, omdat X staat voor een van een geografische of etnische naam afgeleid adjectief.

Is X-Rotterdammers een goed alternatief voor allochtonen? Mwah, als we het goed begrijpen, wordt er toch onderscheid gemaakt tussen Rotterdammers (de voormalige ‘autochtonen’) en X-Rotterdammers (de voormalige ‘allochtonen’), waardoor de vervanging van het woord allochtonen door X-Rotterdammers een hoog ‘nieuwe kleren van de keizer’-gehalte heeft.

Definitie

X-Nederlander (de, -s) Nederlander met een migratieachtergrond, synoniem allochtoon

X-Rotterdammer (de, -s) Rotterdammer met een migratieachtergrond, (verouderd) synoniem allochtone Rotterdammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *