pretpedagogie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen gaat achteruit, althans volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever, die daarvan ook de oorzaak kent: pretpedagogie

Het heeft te maken met het pedagogisch project: alles is verschoven naar de ‘pretpedagogie’, het moet leuk zijn. Het katholiek onderwijs was een baken tegen dit soort vernieuwingen, nu lijkt de koepel zelf de grootste promotor van de nivellering naar beneden.

Pretpedagogie is een nieuw woord dat in de verte herinnert aan het woord pretpakket, dat vooral vroeger in het onderwijs werd gebruikt ter aanduiding van een ‘vak­ken­pak­ket zon­der vak­ken die als moei­lijk wor­den be­oor­deeld, m.n. dat wei­nig of geen exac­te vak­ken be­vat’ (Dikke Van Dale). Een feestpakket werd zo’n pretpakket ook wel genoemd.

Pretpedagogie is een aantrekkelijk woord. Niet alleen doordat de betekenis ervan tamelijk voor de hand ligt, maar ook doordat de samenstellende delen van het woord (pret en pedagogie) allitereren, net als trouwens de samenstellende delen van pretpakket.

Of de boutade van De Wever aanslaat, is de vraag, maar het woord zou weleens kunnen blijven hangen.

Definitie

pretpedagogie (de, g.mv.) leer volgens welke het onderwijs dat aan de schoolgaande jeugd wordt aangeboden eenvoudig, toegankelijk en vooral amusant moet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *