Wat is een ‘diepe staat’?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Diepe staat is een aan het Turks ontleende uitdrukking die hard op weg is om ingeburgerd te raken in onze taal. Diepe staat, een vertaling van de Turkse woordgroep derin devlet, houdt verband met allerhande complottheorieën. Afhankelijk van wie de term gebruikt, verwijst diepe staat naar ultranationalistische krachten, naar antidemocratische krachten of naar seculiere krachten.

Het idee van de diepe staat gaat terug op primitieve complottheorieën en de gedachte dat het land, de wereld zelfs, in wezen bestuurd wordt door geheime genootschappen. Ook in het Westen zijn er trouwens eenvoudigen van geest die geloof hechten aan zo’n geheim lands- of wereldbestuur van het type Bilderberg-groep of de illuminati.

Geen wonder dat de woordgroep de afgelopen jaren ook nu en dan gebruikt wordt in teksten die niet over Turkije gaan. Zo was op Twitter al eens sprake van een ‘Britse diepe staat’, een ‘Amerikaanse diepe staat’ en zelfs een ‘Syrische diepe staat’. Het lijkt erop dat diepe staat hard op weg is een soortnaam te worden voor allerlei ‘geheime’ complottistengroepen.

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *