ontsplinteren

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft iemand in een een ingezonden brief in NRC Next:

Met de monsterzege van FvD in de Eerste Kamer als aanleiding, spoor ik SP, PvdA en GroenLinks aan over hun eigen schaduw heen te stappen en te fuseren tot één links democratische partij met twintig zetels in diezelfde Eerste Kamer. In één keer is de politiek ontsplinterd en zijn de verhoudingen duidelijker. Mijn linkse stem zal effectiever zijn.

In het verleden is het werkwoord ontsplinteren zeer incidenteel gebruikt in verband met hout: ‘ontdoen van splinters’, maar in de politieke betekenis is (het in het citaat onovergankelijk gebruikte werkwoord) ontsplinteren fonkelnieuw (ook het zelfstandig naamwoord ontsplintering heeft trouwens  zijn mediadebuut nog niet gemaakt).

Gezien de versplintering van de politiek en de wens om het land regeerbaar te houden kunnen ontsplinteren en ontsplintering weleens politieke trendwoorden worden in de nabije toekomst.

Definitie

ontsplinteren (onovergankelijk ww., ontsplinterde,  is ontsplinterd) (van een politieke richting) na eerdere versplintering in kleine partijen opnieuw een politiek blok gaan vormen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *