extinctiebioloog

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘De mens is een grote fout in de geschiedenis’, zegt Denker des Vaderlands René ten Bos vandaag in Trouw. De krant interviewt hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek, getiteld Extinctie.

Extinctie is het geleerde woord voor uitsterving. Ten Bos vindt dat het uitsterven van dieren een van de urgentste problemen van deze tijd is. En het verbaast hem dat wij, mensen, ons daar eigenlijk nauwelijks druk om maken. Terwijl het uitsterven van diersoorten uiteindelijk ook kan leiden tot het uitsterven van de mens. Ten Bos:

Ik citeer in mijn boek de Australische extinctiebioloog Thom van Dooren. Hij stelt de belangrijkste vraag: ‘Wat betekent het, in deze tijd waarin het verlies ongelooflijk is, dat er zo weinig publieke (…) rouw is over extincties? Waarom verlaten de laatste expressies van zoveel soorten de wereld zonder dat iemand het opmerkt of erover rouwt?

Extinctiebioloog is een woord dat we al een paar keer hebben aangetroffen op internet. Het is een vertaling van Engels extinction biologist, de naam voor biologen die zich niet zozeer in het leven als wel in het (uit)sterven specialiseren. Ze noemen zichzelf ook weleens forensisch biologen, omdat ze onderzoeken door welke oorzaken diersoorten uitgestorven zijn of op het punt staan uit te sterven.

Gezien het razendsnelle uitsterven van soorten – kijk maar naar de voorruit van je auto, waarop je vroeger na een ritje op een zomeravond een heel insectenbloedbad aantrof, maar die nu na zo’n zelfde ritje brandschoon is – zou extinctiebioloog weleens een woord met toekomst kunnen zijn. Een beperkte toekomst, zeker als ónze soort zelf uiteindelijk aan het grote uitsterven zal beginnen.

Definitie

extinctiebioloog (de, …biologen) bioloog die onderzoek doet naar (de oorzaken en gevolgen van) het uitsterven van diersoorten, vertaling van Engels extinction biologist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *