brexiten

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Ik ben wel uitgebrexit, geloof ik’, lazen we vandaag op Twitter.

Uitgebrexit: klaar met brexiten dus. De brexit is van een (eenmalige) gebeurtenis inderdaad verworden tot een handeling, een proces, een gebed zonder end.

Dat brexiten een werkwoord is geworden, blijkt ook uit een bericht dat eerder deze week in de Belgische krant De Standaard stond, over een hondenshow nota bene:

Genoeg gebrexit, moeten de Britten afgelopen weekend gedacht hebben, want het was weer tijd voor Crufts, de grootste hondenshow ter wereld.

Ruim drie jaar geleden maakte het werkwoord brexiten zijn mediadebuut in dezelfde Belgische krant. Op 2 februari 2016 schreef De Standaard:

Groot-Brittannië doet nu al niet mee met de euro, met Schengen, met het spreidingsplan voor vluchtelingen of met delen van de samenwerking inzake justitie en binnenlandse zaken. Valt er nog wel iets te brexiten,vraagt een mens zich misschien af.

Een paar maanden later, op 25 juni 2016, schreef dezelfde auteur, docent Europese Studies aan de UGent Hendrik Vos, die we daarom voor het gemak maar even als de geestelijk vader van het werkwoord brexiten identificeren:

Viel er eigenlijk nog wel iets te Brexiten, vraagt een mens zich af.

Op 17 november 2017 passeerde het werkwoord de grens bij Wuustwezel. Op die dag maakte het zijn mediadebuut in een Nederlandse krant, toen het Financieele Dagblad schreef:

De meeste Britten willen niet meer brexiten, zeker nu ze hebben gezien dat de echte brexit een rat is en geen eenhoorn.

That’s all folks! Meer valt er over het werkwoord brexiten niet te vertellen. Nou ja, behalve dan dat dit Nederlandse werkwoord uiteindelijk terug te voeren is op het Engelse werkwoord to brexit, dat overigens verdacht vaak aangetroffen wordt in de Shakespeareaanse toespeling ‘to brexit or not to brexit, that’s the question’. Die vraag blijft sinds het Britse Lagerhuis om uitstel van de brexit heeft gevraagd nog even boven de markt zweven:

Definitie

brexiten (onovergankelijk werkwoord, brexitte, heeft gebrexit) werken aan een (harde of zachte) brexit; de brexit verwezenlijken, vertaling van Engels to brexit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *