Waar komt het woord wereld vandaan?

geplaatst in: Etymologie | 0

Daar zijn in onze taalgeschiedenis verscheidene verklaringen voor aangevoerd. De grootste middeleeuwse schrijver in ons taalgebied, Jacob van Maerlant, was een enthousiast etymoloog, die dan ook regelmatig de herkomst van woorden trachtte uit te leggen en dat dan deed aan de hand van andere woorden. Zo meende Maerlant dat de wereld zo heette omdat ‘alles hier zo warrelt’.

Die etymologische verklaring van het woord wereld moet niet al te serieus genomen worden: het is een volksetymologie. Wereld stamt in werkelijkheid van een voor-Germaans woord dat verwant is met het Latijnse woord vir (man) en een Gotisch woord alds (tijdperk, leeftijd) en betekent dan ook eigenlijk zoveel als ‘mensenleeftijd’ en vervolgens ‘periode’ en ‘de mensen die in zo’n periode leven, de mensheid’. De wereld is dus eigenlijk genoemd naar zijn bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *