prinsbernhardtaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Krijgen de samenstellingen prinsalbertpiercing, prinsalfredhert en prinsrobertsmetaal in de Dikke Van Dale binnenkort gezelschap van een nieuw prinselijk woord? Het Algemeen Dagblad deed daar gisteren zijn best voor met de introductie van prinsbernhardtaks, waarmee – kortweg – een speciale belasting voor huisjesmelkers wordt bedoeld. De krant zelf spelde het woord trouwens met hoofdletters. Het had het in de kop van een artikel over een ‘Prins-Bernhardtaks voor woningmarkt’. Als zo’n woord met een eigennaam – prinselijk of niet – een soortnaam wordt, zijn die hoofdletters echter niet nodig.

Het woord prinsbernhardtaks verwijst niet naar de voormalige eega van koningin Juliana, maar naar diens kleinzoon, Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (1969), de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, in huiselijke kring ook wel bekend als de formule 1-prins. Deze prins is eigenaar van honderden woningen in Amsterdam. Dat heeft veel kwaad bloed gezet in de Grachtengordel. Aan dat negatieve imago heeft prins Bernhard nu te danken dat er een mogelijke belasting naar hem wordt genoemd. Of, zoals het Algemeen Dagblad gisteren schreef:

Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken, zoals prins Bernhard en Wybren van Haga, die woningen opkopen om ze direct te verhuren.

Segers stelt een heel pakket maatregelen voor: de overdrachtsbelasting moet van 2 naar 6 procent omhoog voor woningbeleggers. Die beleggers zouden bovendien meer belasting moeten gaan betalen over hun huurinkomsten, terwijl ze tevens vergunningsplichtig worden én gedwongen moeten kunnen worden om zichzelf metterwoon in hun beleggingsobject te vestigen.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat zo’n complex maatregelenpakket kan worden ingevoerd, maar dat wil niet zeggen dat er in de toekomst niet een speciale taks wordt ingevoerd om woningspeculatie te ontmoedigen. Als die er komt, zou die in de volksmond ook best wel een prinsbernhardtaks kunnen worden genoemd.

Definitie

prinsbernhardtaks (de, -en) (in Nederland) speciale belasting op inkomsten uit particuliere beleggingen in (huur)woningen, bedoeld om huisjesmelkerij en woningspeculatie te ontmoedigen, genoemd naar Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (1969), een nazaat van koningin Juliana, die als vastgoedbelegger model staat voor een aantal grote particuliere woningexploitanten in met name Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *