smoesjespolitiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren hield Rob Jetten zijn maidenspeech als fractieleider op het D66-congres. Daarbij richtte hij zijn pijlen onder meer op de oppositiepartijen die er bij de aankomende Statenverkiezingen vooral op uit lijken te zijn de coalitie onderuit te halen. Jetten keurt dat af. Hij vindt dat de oppositiepartijen juist moet samenwerken met de coalitie om in elk geval het klimaatprobleem op te lossen. Het is niet de tijd om met smoesjes en uitvluchten samenwerking te ontlopen:

De tijd van de smoesjespolitiek is voorbij.

Weliswaar beleefde het woord smoesjespolitiek tijdens het D66-congres zijn mediadebuut, maar het werd al eerder een keer in de politiek gebruikt. Bij de behandeling van de Winkeltijdenwet in de Tweede Kamer in 2009 zei GroenLinks-fractielid Ineke van Gent in een reactie op een opmerking van PVV-kamerlid Dion Grauss:

Op het moment dat de gemeenteraad van een SGP-gemeente zegt dat de winkels op zondag gesloten moeten blijven, zal er een politiek debat plaatsvinden. Als mensen dan stiekem of in het openbaar naar een andere gemeente gaan om te winkelen, dan is dat daar inherent aan. Dit debat moet in alle gemeenten worden gevoerd. Laten wij wel wezen, mijnheer Graus, wij weten allemaal dat die flauwekul met die toerismebepaling tot niets leidt. Dat is gewoon onzin en smoesjespolitiek.

Smoesjespolitiek is in feite het informele synoniem van het al wat langer bekende woord excuuspolitiek, dat op zijn beurt niet alleen een synoniem is van sorrypolitiek (politiek waarbij politici denken dat ze een politieke fout gemakkelijk kunnen rechtbreien door zich publiekelijk te verontschuldigen), maar ook kan verwijzen naar een vorm van politiek waarbij politici excuses (uitvluchten) zoeken om iets wel of niet te doen.

Omdat Jetten smoesjespolitiek niet gebruikt als benaming van een incidentele politieke mening of handeling maar als aanklacht tegen de politieke cultuur van uitvluchten zoeken om niet met de coalitie te hoeven samenwerken, krijgt dit woord nu een wat zwaardere lading.

Definitie

smoesjespolitiek (de, g.mv.) politieke cultuur die wordt gekenmerkt door politici of partijen die zich met smoesjes en uitvluchten proberen te onttrekken aan samenwerking met de regering en zo hun verantwoordelijkheid ontlopen voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *