klimaattreuzelaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen maandag betitelde GroenLinks-leider Jesse Klaver VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma als klimaattreuzelaars.

Vandaag beweert De Telegraaf dat Klaver, die al vaker van plagiaat werd beschuldigd, dat woord zonder bronvermelding heeft overgenomen van ‘de rijzende ster Alexandria Ocasio-Cortez’.

Zijn verhaal leek opvallend veel op dat van congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, in Amerika momenteel de meest besproken politica. Eind vorige maand had zij het plots over ’climate delayers’. Deze treuzelaars zouden wel zien dat er iets aan klimaatverandering moet worden gedaan, in tegenstelling tot de ’ontkenners’, maar de noodzakelijke maatregelen tegelijkertijd frustreren en uitstellen. De Britse krant The Guardian wijdde nog een stuk aan de introductie van deze slimme term.
Klaver zelf ontkent dat hij het woord van zijn Amerikaanse collega heeft ‘geleend’.

Klaver stelt desgevraagd dat hij al tijden verschillende termen gebruikt voor mensen die klimaatbeleid tegenhouden:

‘Ik gebruik verschillende termen, al een hele tijd. Ik heb dit altijd benoemd.’ De nieuwe term is dus eigenlijk door Ocasio-Cortez gekopieerd? Lachend: ‘Dat zou ik zeker niet durven zeggen.’

Het is wel heel toevallig dat Klaver juist nu met de term klimaattreuzelaar op de proppen komt. Het is dus zeker niet uitgesloten dat deze term uit het Engels is vertaald. Daar staat tegenover dat de taalvorm zelf echter al wel in het Nederlands bestond toen Ocasio-Cortez in het nieuws kwam met haar climate delayers. Op Twitter maakte klimaattreuzelaar (in het meervoud) namelijk al op 14 januari van dit jaar zijn debuut in een tweet van een medewerker van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In februari figureerde het woord eveneens een paar keer op Twitter en werd de hashtag #klimaattreuzelaars geïntroduceerd:


Definitie

klimaattreuzelaar (de, -s) iemand die weliswaar beseft dat er klimaatverandering optreedt, maar die maatregelen ter bestrijding (van de gevolgen) daarvan uitstelt mogelijk een vertaling van Engels climate delayer

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *