Bepaald betekent soms: onbepaald

geplaatst in: Taaltrends | 0

Sommige mensen gebruiken bepaald als stopwoord. Ze kwamen vroeger in bepaalde kringen, maar hadden het daar op een bepaald moment helemaal gehad, dankzij bepaalde mensen.

In zulke contexten wordt bepaald niet letterlijk gebruikt (in de betekenis ‘precies omschreven’), maar in een afgeleide betekenis (‘niet nader aan te duiden’). In die betekenis is bepaald vaak uitwisselbaar met zeker (‘in zekere kringen’), een of ander (‘op een of ander moment’), sommige (‘in sommige gevallen’) of enig (in enig opzicht) .

Woordenboekmakers zeggen in zo’n geval dat een woord in een zwakkere opvatting wordt gebruikt. Voor bepaald geldt dat dit woord zelfs zo verzwakt is, dat het vaak precies het tegenovergestelde betekent. Een bepaald moment blijft onbepaald en welk opzicht een bepaald opzicht is, blijft eveneens in nevelen gehuld. Toevoegingen als op een bepaald moment’, in bepaalde gevallen en in een bepaald opzicht zijn daarom vaak volstrekt overbodig. Ze wekken hooguit een schijn van precisie.

In kranten tref je elke dag wel een paar zinnen aan waarin de formuleringen in een bepaald opzicht’of vanuit een bepaald perspectief in feite ongepreciseerd blijven. Zulke formuleringen kunnen behoorlijk afbreuk doen aan de overtuigingskracht van het geschrevene. Maar in gesproken taal is overmatig gebruik van bepaald vooral irritant.    Totaal


    Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *