benedensloter

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Soms zie je een woord dat al jarenlang een half sluimerend bestaan leidt in de media, plotseling in alle media doorbreken. Bovensloter is daar een mooi voorbeeld van. Van de 155 treffers van dit woord in de krantendatabank sinds 1992, dateren er 91 uit 2019.

Dat bovensloter nu een bekend woord is geworden, komt waarschijnlijk doordat de bovensloter plotsklaps een probleem is geworden. Voor de benedensloter. Dat woord stond dezer dagen voor het eerst in een landelijke krant. In De Telegraaf schreef columnist Marcel Peereboom Voller:

Ik ben wat ze beneden de rivieren een ’bovensloter’ noemen, prijs mij daarmee bijzonder gelukkig en ben er daarnaast heilig van overtuigd dat de traditie van het carnaval beneden de rivieren moet blijven en alleen moet worden gevierd door de benedensloters. De friet- in plaats van patatzeggers. De polonaiselopers.

Een bovensloter is dus iemand die tijdens carnaval vanuit het noorden (van ‘boven de grote rivieren’) naar het zuiden afzakt om daar, bij de benedensloters, carnaval te gaan vieren. Daaruit volgt dat benedensloter tijdens carnaval de benaming is van iemand die ‘onder de grote rivieren’ woont, een zuiderling dus.

Op de website Joop.nl werden benedensloters afgelopen week ook ondersloters genoemd. Dat gebeurde in het bericht dat de SP tijdens carnaval Brabant zou willen afsluiten voor bovensloters. Een zo’n bovensloter reageerde daar toen op:

Ik vind het een uitstekend idee! Hou de dronken lorren en de kans op soa’s maar lekker voor de ondersloters!

Het ligt voor de hand dat beide woorden ingeburgerd zullen raken, althans in de periode rond carnaval.

Definitie

benedensloter (de, -s) (schertsend, tijdens carnaval) iemand die beneden de grote rivieren woont synoniem ondersloter antoniem bovensloter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *