vingerdwang

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over een zaak die een verdachte van een phishingbende tegen de politie had aangespannen. De verdachte wilde zijn iPhone niet ontgrendelen, waarop de politie hem boeide en zijn duim tegen de sensor aan drukte. Volgens de rechtbank is hiermee slechts een beperkte inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de verdachte, schrijft de krant vandaag onder de kop:

Vingerdwang bij gsm geoorloofd

Vingerdwang is een splinternieuw woord, dat in elk geval als juridische vakterm niet gewoon is. Het is althans op internet nergens te vinden. Evenmin als bijvoorbeeld oogdwang (voor mensen die hun mobiele telefoon openen via irisherkenning) of gezichtsdwang (voor mensen die hun mobiele telefoon deblokkeren door op een bepaalde manier in het scherm te kijken).

Vingerdwang is dan ook een vreemd woord. Het is ook niet zo’n prettig woord, al was het maar omdat het verwijst naar een vorm van lijfsdwang die we geneigd zijn te associëren met de donkere middeleeuwen. Hoe dan ook, nu de maatregel legitiem blijkt te zijn, zal er een woord voor moeten komen en dan is vingerdwang een tamelijk voor de hand liggend woord.

Definitie

vingerdwang (de, g.mv.) het uitoefenen van dwang door het bevoegd gezag om een verdachte door middel van zijn vingerafdruk zijn smartphone te laten ontgrendelen

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *