plooimobiel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Belgische krant Het Laatste Nieuws schrijft vandaag over dé telecomhype van 2019: de flexibele, dat wil zeggen opvouwbare smartphone:

Maar of we daarom ook allemaal zo’n plooimobiel zullen aanschaffen? “Nu wil zo goed als niemand daar 2.000 of 2.300 euro voor neertellen”, zegt een expert van technologiewebsite Tweakers. Maar zodra de prijs zakt, zullen we met z’n allen overstag gaan.

Plooimobiel, zal dat de nieuwe naam worden voor de opvouwbare smartphone? Of wordt het toch vouwtelefoon, zoals De Volkskrant ons afgelopen zaterdag wilde doen geloven:

Tijdens een evenement woensdag in San Francisco heeft Samsung de details bekendgemaakt van de Galaxy Fold, de langverwachte vouwtelefoon. Het toestel heeft in uitgevouwen toestand een scherm van 7,3 inch (18,5 cm), dat kan worden dichtgevouwen tot een compacte telefoon.

Vouwtelefoon figureert vandaag trouwens ook in De Telegraaf, want:

De Koreaanse en Chinese grootmachten zijn niet de enigen die geloven in de potentie van schermen die ons verlossen van de eeuwige rechthoek die tussen kin en oor moet passen. Oppo, dat zijn versie nog niet had meegenomen naar Barcelona, zette dit weekend een filmpje op Twitter van een eigen prototype van een vouwtelefoon.

Waarschijnlijk komen er met de (grootschalige) marktintroductie allerlei namen voor opvouwbare telefoons, waarvan er een paar zullen overblijven. Misschien is plooimobiel een van die woorden.

Vooralsnog lijkt vouwtelefoon in elk geval voor Nederland een beter geschikte kandidaat om de centrale term voor zo’n smartphone te worden waarvan het beeldscherm opengevouwen kan worden, zij het dat dit woord vroeger ook weleens werd gebruikt voor de zogeheten klaptelefoon of clamshell: een toestel dat voor ge­bruik open­ge­klapt moet wor­den. Het voordeel van het woord vouwtelefoon is bovendien dat het mooi aansluit bij de Engelse benaming voor zo’n opvouwbare telefoon: fold (smart)phone.

Definitie

plooimobiel (de en het, -en) smartphone met een groot aanraakscherm dat bedienbaar wordt als het toestel is opengevouwen, synoniem vouwtelefoon

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *