Waarheid is vreemder dan fictie

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Het cliché waarheid is vreemder dan fictie wordt ook weleens aangetroffen in de vorm waarheid is vreemder dan verbeelding. Beide varianten willen zeggen dat het leven zelf uiteindelijk bizarder is dan alles wat jezelf met je soms behoorlijk verknipte fantasie kunt bedenken.

Het cliché wordt in de media vaak als een vanzelfsprekendheid gedebiteerd, maar soms wordt het als een gevleugeld woord aan een schrijver toegedicht. Aan Mark Twain bijvoorbeeld, die dan zou hebben gezegd ‘Truth is stranger than fiction’.

Inderdaad is waarheid is vreemd dan fictie ontleend aan het Engels, maar het zijn geen woorden van Mark Twain. Het cliché is een enigszins verdichte versie van een uitspraak van de Engelse schrijver Lord Byron. Die schreef in zijn lange gedicht Don Juan:

Truth is always strang;

Stranger than fiction: if it could be told.

De uitspraak werd in de loop van de 19de eeuw gemeengoed in het Engels. In het Nederlands is deze uitspraak pas tegen het einde van de 20ste eeuw een cliché geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *