janusdenker

geplaatst in: Woord van de dag | 2

Duaal denken in tegenstellingen, daar zijn we mee vertrouwd, schreef Roland van der Vorst afgelopen zaterdag in het Financieele Dagblad, maar er zijn ook mensen die kunnen denken in tegenstellingen zónder de tegenstrijdigheden op te lossen:

Denk aan Louis Pasteur. Hij kwam op het idee van immuniteit door dieren te infecteren met een lage dosis van een ziekteverwekker, waardoor ze gezond bleven. De dieren waren ziek en gezond tegelijk. De tegenstrijdigheid lag in de oplossing opgesloten. Dit wordt wel janusiaans denken genoemd. Naar Janus, de God met twee gezichten.

Volgens de auteur van het FD-artikel kunnen de grote problemen waar de mensheid mee kampt, zoals de klimaatverandering en het wereldvoedselprobleem, alleen worden opgelost met janusiaans denken:

Voor het oplossen van grote problemen hebben we Janusdenkers nodig. Laat dit nu net het soort denken zijn dat niet aan computers kan worden overgelaten.

Janusdenker (het woord is een eponiem en mag daarom met kleine letter worden gespeld) is gevormd naar analogie van de Engelse term Janus thinker. Daarmee wordt iemand bedoeld die tegelijkertijd twee (tegengestelde) perspectieven op een vraagstuk of probleem kan hebben. Bijvoorbeeld iemand die een probleem zowel vanuit historisch als vanuit futurologisch perspectief benadert.

Definitie

janusdenker (de, -s) iemand die een probleem vanuit verschillende, soms tegenovergestelde gezichtspunten of visies tegelijk benadert en probeert op te lossen







  Totaal


  Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!

  2 reacties

  1. Guido van Harten

   Ook onze maand januari is genoemd naar Janus.
   Enerzijds kijkt de god Janus naar het voorbije jaar, anderzijds kijkt hij vooruit het nieuwe jaar in.

  2. Martien Verstraaten

   Janus’ horoscoop moet een prominente Mercurius hebben gehad. Als er iemand van top tot teen Janus is, dan is het wel deze astrologisch meervoudig dualistische duider, de boodschapper der Goden, die in de horoscoop van vrijwel elke wetenschapper een belangrijke plaats inneemt.

   Martien Verstraaten, Mediumistic journalist
   Jerez de la Frontera, Spanje

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *