multimens

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Dagblad van het Noorden schrijft vandaag over het nieuwe album van de Nederlandse artiest Lucky Fonz III, getiteld ‘Multimens’. In het interview naar aanleiding daarvan komen de verslaggever en de muzikant op een zeker moment ook te spreken over de term multimens. Heeft Lucky Fonz III die term zelf bedacht? De artiest geeft een geestig antwoord:

Ik ben natuurlijk meteen gaan googelen, maar ik vond het woord nergens anders.

Niet dat Lucky Fonz III claimt dat hij de geestelijk vader is van het woord multimens, maar het woord bestaat al wel wat langer. Zo stond 29-1-2011 in Vrij Nederland:

Ik drink wijn van honderd euro maar ook ongelooflijk slechte pinten. Ik ben een multimens. Ik ben eclectisch. En wij denken nog altijd dat de NRC-lezer alleen maar geïnteresseerd is in politiek, economie en cultuur met een grote C. En misschien nog net dat Gerry Rafferty is overleden. Maar Justin Bieber? Facebook? Of Boer zoekt vrouw? Daar neigen wij al snel denigrerend over te schrijven.

De vroegste vindplaats dateert echter al uit 1971. Lucky Fonz III verwoordt overigens wel pregnant wat met het concept multimens wordt bedoeld:

Je moet jezelf toestaan heel veel dingen tegelijk te zijn, dingen die misschien ook met elkaar in contrast staan. Dan ben je een multimens.

Omdat het concept zo herkenbaar is, is het eigenlijk vreemd dat het woord multimens nog niet ingeburgerd is. Misschien kan het album van Lucky Fonz III daar verandering in brengen.

Definitie

multimens (de, -en) iemand met zeer diverse interesses die uiteenlopende rollen en functies in het leven kan vervullen en veel verschillende dingen tegelijk kan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *