supersneeuwmaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorige maand trakteerde het hemelgewelf ons al op een superbloedwolfmaan en vanavond worden we opnieuw vergast op een bijzonder astronomisch verschijnsel: de maan zal de aarde tot een afstand van slechts 356.762 km naderen. Dat is heel dichtbij. Alweer een supermaan dus. Sterker nog: dichter bij de aarde zal de maan in de rest van dit jaar niet meer komen.

Het gaat om de grootste en felste volle maan van 2019: de supersneeuwmaan.

Supersneeuwmaan is een samenstelling van super, dat in combinatie met maan, verwijst naar de omvang van de maan aan de hemel en naar de felheid van het licht dat hij dan weerspiegelt, en sneeuwmaan: een bijnaam van de maan in de sneeuwmaand (februari).

Is sneeuwmaan al een onbekend woord, supersneeuwmaan maakte gisteren zijn mediadebuut in diverse Nederlandse kranten. Of het woord zal beklijven, is de vraag, maar de recente aandacht die in de media bestaat voor de speciale manen kan wel een aanleiding zijn om de bijnamen daarvan (wolfmaan, sneeuwmaan e.d.) in het woordenboek te vermelden.

Definitie

supersneeuwmaan (de, …manen) naam voor de maan wanneer die in de sneeuwmaand (februari) zeer dicht bij de aarde staat en daardoor relatief fel oplicht aan de nachthemel

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *