alcoholtijdslijn

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag op de website over een nieuwe methode om te meten of iemand (recentelijk) alcohol heeft gebruikt of niet: de alcoholtijdslijn. Dat is een tijdbalk gemaakt op basis van een stofje, ethylglucuronide (afgekort Etg), dat zich ophoopt in onder meer haar en nagels.

Hoofdhaar groeit ongeveer één centimeter per maand. Door de concentratie van EtG te meten in hoofdhaar, wordt er als het ware een alcoholtijdslijn gecreëerd. Zo kan bepaald worden of iemand over een langere periode al dan niet alcohol heeft gebruikt.

Het woord alcoholtijdslijn is in het Nederlands weliswaar nieuw, maar het fenomeen is – in de Engelstalige literatuur – al veel langer bekend. Al in 1986 rapporteerden Amerikaanse onderzoekers over het nut van het opstellen van zo’n alcohol timeline bij alcoholisten met leverproblemen. Aanvankelijk deden ze dat door drinkers te interviewen over hun historische alcoholgebruik:

Alcohol use was assessed by trained research staff using alcohol timeline followback methods.

In de 21ste eeuw wordt in Amerikaans onderzoek ethylglucuronide geregeld genoemd als biomarker om historisch alcoholgebruik op te sporen om zo een betrouwbare alcoholtijd(s)lijn op te stellen. Alcoholtijdslijn is dan ook een vakterm die nu in de krant opduikt, waarmee overigens niet gezegd is dat de term algemeentalig wordt.

Definitie

alcoholtijdslijn (de, -en) (grafische) weergave van het historische alcoholgebruik van een drinker, m.n. van een leverpatiënt, bijvoorbeeld op basis van metingen van de aanwezigheid van bepaalde stoffen in urine, haar en/of nagels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *