brexitbeest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren, op Valentijnsdag, kregen we er in één keer drie nieuwe woorden bij voor hetzelfde ding: brexitbeest, brexitmonster en brexitmuppet. Ze verwijzen alle drie naar een blauw monster met een zacht ogend uiterlijk (verwijzend naar een zachte brexit?) waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken ondernemers en anderen wil attenderen op de gevolgen van een harde of zachte brexit.

Alle drie de woorden zijn vandaag in de krant te vinden. Het frequentste is brexitbeest. Waarschijnlijk omdat brexit en beest mooi allitereren en misschien ook wel omdat van het woord beest meer dreiging uitgaat dan van muppet.

Mocht de brexit catastrofaal uitpakken, dan is het woord brexitbeest ook op de lange termijn nog bruikbaar, vanwege de associatie van het brexitbeest met het apocalyptische beest uit het Bijbelboek Openbaringen. Brexitbeest roept daarentegen geen associaties op met het beest uit de combinatie Belle en het Beest. Dat ligt echter niet aan het beest.

Definitie

brexitbeest (het, -en) metafoor voor de mogelijk rampzalige gevolgen die een harde of zachte brexit heeft voor ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *