hipsterjihadi

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

In de berichtgeving over het gisteren begonnen proces tegen Abdelaziz al-H., de Syriër én ex-vriend van de omstreden journaliste Ans Boersma die onder meer van deelname aan de Syrische terreurgroep Jabhat al-Nusra wordt verdacht, wordt de verdachte met allerlei bloemrijke namen omschreven. Zo wordt hij in De Telegraaf van vandaag een salafi-jihadi genoemd, een kameleonjihadist, een hipsterjihadist en – in de kop van het artikel – een hipsterjihadi.

Het bewijs stapelt zich op tegen ’hipsterjihadist’ Abdelaziz al-H. De ex-vriend van journaliste Ans Boersma leefde als een festivaltijger in Nederland, maar volgens justitie wordt steeds duidelijker dat hij als Al-Qaeda-kopstuk in Syrië betrokken was bij aanslagen en moordpartijen met honderden doden. Ook in Nederland bleef hij nauw betrokken bij het extremistische Nusra-front.

Hipsterjihadi en hipsterjihadist zijn synoniemen van elkaar. In beide samenstellingen figureert hipster ter aanduiding dat de door het tweede lid genoemde de (uiterlijke) kenmerken en stijl van een hipster heeft. Hipsterjihadist is een gelegenheidswoord, al was het maar omdat de meeste jihadisten niet zoveel van hipsters moeten hebben.

Definitie

hipsterjihadi (de, -‘s) jihadist die – ter misleiding van de autoriteiten – zich als hipster voordoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *