klimaatengineering

geplaatst in: Klimaatwoorden | 0

Grammatica: de klimaatengineering

Eerste vindplaats: het woord is in 2001 voor het eerst in een Nederlandstalige krant aangetroffen.

Omschrijving: het grootschalig ingrijpen in natuurlijke processen die klimaatverandering veroorzaken, m.n. verwijdering van broeikasgassen uit de atmosfeer en het beïnvloeden van de instraling van zonlicht, synoniem klimaatinterventie.

Citaat: ‘Er zijn mensen, zoals Donald Trump, die geloven dat futuristische vormen van klimaatengineering al onze problemen zullen oplossen. Zo stellen sommigen voor om reusachtige spiegels in de ruimte te plaatsen, om zonnestraling af te buigen. Of ze willen sulfaten in de stratosfeer pompen om wolken bij te maken of net weg te nemen, zodat de temperatuur op aarde zakt. Maar met zulke maatregelen pak je telkens maar één symptoom aan, zonder de onderliggende oorzaak van de klimaatopwarming weg te nemen. Bovendien kan klimaatengineering de neerslagpatronen veranderen, met alle gevolgen van dien voor de landbouw.’ (Knack, 16-5-2018)

Engels: climate engineering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *