klimaatdieet

geplaatst in: Klimaatwoorden | 0

Grammatica: het klimaatdieet

Eerste vindplaats: het woord is in 2011 voor het eerst in een Nederlandstalige krant aangetroffen.

Omschrijving: leefwijze, dieet gericht op een beperking van de CO2-uitstoot

Voorbeelden: op klimaatdieet gaan; een klimaatdieet volgen

Citaat: ‘Ook al vindt de productie van onze kleding en gadgets aan de andere kant van de wereld plaats, de vervuiling geschiedt nog altijd voor jouw genoegen (ook wel ‘verborgen impact’, waarover later meer).Bovendien is ‘ op je Amerikaanse nichtje na dan ‘ niemand meer dan jij rijp voor een klimaatdieet. In Nederland stoten we per persoon jaarlijks 10 ton CO2 uit, drie keer zoveel als de gemiddelde wereldburger ‘ drie keer! Je leeft en consumeert dus op veel grotere voet dan je toekomt en jouw goede daad kan dus ook veel meer impact hebben. Iedereen houdt van lekker lang douchen en voor iedereen voelt korter douchen als een offer. Maar als jij minder lang doucht, heeft dat veel meer invloed dan ‘ bijvoorbeeld ‘ een Indiër die wat minder water over zichzelf gooit.’ (Vrij Nederland, 22-11-2018)

Engels: climate diet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *