klimaatbeweging

geplaatst in: Klimaatwoorden | 0

Grammatica: de klimaatbeweging

Eerste vindplaats: het woord is in 2001 voor het eerst in een Nederlandstalige krant aangetroffen.

Omschrijving: samenwerkingsverband waarin mensen zich inzetten om klimaatverandering (en de gevolgen daarvan) te beperken

Citaat: ‘Een groeiend deel van de klimaatbeweging deinst er niet voor terug om de fossiele industrie aan te wijzen als ‘vijand van de planeet’. Ze sporen pensioenfondsen, overheden, universiteiten, musea en institutionele beleggers aan om de banden met de fossiele industrie te verbreken.’ (De Groene Amsterdammer, 20-12-2018)

Citaat: ‘Dat de klimaatbeweging zelf soms meer op een religieuze sekte lijkt dan op de hoeder van de waarheid en de ijsbeer, moge zo zijn, maar twee dingen staan vast: het menselijke gedrag draagt bij aan de opwarming van de aarde, en een VN-conferentie is het slechtste gremium om daar iets aan te doen.’ (BNR, 18-12-2018)

Engels: climate movement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *