nekveldocent

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf en een aantal regionale kranten in Noord-Holland schrijven vandaag over de schorsing van een onderwijsassistent op een VMBO-school. De man is op non-actief gezet omdat hij een leerling die zich onbeschoft en asociaal gedroeg, hem een kruk naar zijn benen gooide en zijn moeder voor ‘hoer’ uitmaakte, bij zijn nek(vel) pakte en de klas uitzette.

De schoolleiding vond het gedrag van de onderwijsassistent onprofessioneel en serveerde de man nogal bruusk af. Inmiddels blijkt – daarom schrijven de kranten vandaag over het incident – veel mensen sympathie te hebben voor de nekveldocent:

Gerrit Keeman, de docent die werd weggestuurd na de rel, wordt overstelpt met steunbetuigingen. Onderwijl geven collega’s aan dat ze ook vol frustratie zitten. (De Telegraaf, 28-1-2019)

Nekveldocent is een mooi voorbeeld van een gelegenheidssamenstelling, waarbij de docent niet genoemd wordt naar zijn uiterlijk, kennis over vaardigheden, maar naar een incident waarbij hij betrokken was: het nekvelincident.

Nekveldocent zou je kunnen parafraseren als nekvelincidentdocent (docent betrokken bij een nekvelincident). Die samenstelling is echter voor ons taalgevoel te lang. Vandaar de verkorte versie nekveldocent, waarin de uitdrukking iemand bij zijn nekvel pakken doorklinkt, die behalve ‘iemand grijpen of arresteren’ ook ‘iemand berispen’ betekent.

Nekveldocent is een taalvorm die vooralsnog één enkele referent in de werkelijkheid heeft. Daarom is het geen soortnaam en veeleer een unieke verwijzing dan een woord.

Definitie

nekveldocent (de, -en) docent die leerlingen die zich niet houden aan schoolregels of algemene fatsoensregels uit de klas verwijdert en daarbij fysieke kracht gebruikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *