tegenbeestje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Foodlog, een internetplatform over voedsel en gezondheid. kopte gisteren ‘Gevreesde fruitvlieg met een tegenbeestje te bestrijden’. Een vliesvleugelig insect met de wetenschappelijke naam Ganaspis brasiliensis zou namelijk kunnen worden gebruikt bij de sinds 2011 in Nederland en België actieve Aziatische fruitvlieg, ook wel bekend als suzukifruitvlieg.

In de kranten vonden we hier verder geen informatie over, evenmin als in de internationale wetenschappelijke pers, maar ongeacht de kwaliteit van dit nieuws is het splinternieuwe woord tegenbeestje ter aanduiding van een natuurlijke vijand van een plaagdier een topvondst. Het woord past overigens wel in een taaltrend, want recentelijk vonden we elders ook al vergelijkbare woorden als tegenparasiet en contraparasiet.

Definitie

tegenbeestje (het, -s) parasiet die of insect dat wordt gebruikt ter bestrijding van een plaagdier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *