pulpnieuws

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Pulp regeert’, schrijft De Volkskrant vandaag, en ook andere kranten schrijven over wat ze junknieuws, pulpnieuws of rommelnieuws noemen. Het Algemeen Dagblad wordt omschrijft zulke nieuws als:

Berichten van lage journalistieke kwaliteit van onbekende aanbieders en vaak met overdreven sensationele koppen.

Pulpnieuws blijkt iets anders te zijn dan nepnieuws:

Pulpberichten zijn niet per definitie fake, maar bevatten wel geregeld verzinsels, niet gecontroleerde feiten of onwaarheden.

Zulke berichten worden gemiddeld vaker gedeeld dan echt nieuws, schrijft De Volkskrant:

Liefst de helft van alle ruim tien miljoen Nederlandse Facebookgebruikers deelde of likete in die periode wel eens een pulpbericht. Een op de drie liet er een opmerking achter. Berichten van ‘gewone’ media – van NRC tot GeenStijl – werden gemiddeld maar half zo vaak gedeeld als de snackberichtjes.

Snackbericht – kort pulpbericht dat je even tussendoor leest – is een écht nieuw woord. Pulpnieuws daarentegen werd in het verleden incidenteel al een paar keer aangetroffen. Geen wonder, want pulp in de betekenis ‘iets van waar­de­lo­ze kit­sche­ri­ge kwa­li­teit, iets ba­naals, af­ge­stemd op een wei­nig kri­tisch pu­bliek’ is al langer productief in samenstellingen als pulpjournalistiek en pulpzender. Daarop is ook de samenstelling pulpnieuws gebaseerd.

Definitie

pulpnieuws (het, g.mv.) (sensatie)nieuws van slechte journalistieke kwaliteit, synoniem junknieuws, rommelnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *