gilletteman

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

Deze week was er in de media nogal wat te doen over het manbeeld dat scheermesjesfabrikant Gillette in zijn nieuwe spotje neerzet. Gillette heeft namelijk de ‘toxische mannelijkheid’ afgezworen van stoere mannen die door aanvallige dames op hun gladgeschoren wangen worden gekust en maakt in zijn nieuwe reclame duidelijk dat jongetjes niet meer moeten opgroeien met het idee dat ze stoer moeten zijn en geweld moeten gebruiken en anderen moeten domineren, maar dat ze moeten leren elkaar aan te spreken op elkaars wangedrag, want ‘de jongens die nu toekijken, zijn de mannen van morgen.’

 

 

Vandaag verwijst Parool-columnist Theodor Holman daarnaar in zijn column over de FD-journaliste die naar verluidt valsheid in geschrifte heeft gepleegd om een voormalige jihadist uit Syrië, destijds haar vriend, in Nederland te kunnen krijgen. Holman voert haar op in een dialoog:

‘Je wilde een echte man. Een man met een baard.’
‘Ja met een baard. Zo eentje die zich niet scheert met een Gillettemesje. Maar een man die weet wat een vrouw wil. (…) Alleen toxische mannen hebben het gif van ware erotiek.’

Holman legt haar aan het slot van zijn column in de mond:

‘De wereld hangt van onrecht aan elkaar.’
‘Onrecht?’
‘De wereld is een Gilletteman.

Het lijkt erop dat de aloude marlboroman (het op de Marlboro-reclame geïnspireerde prototype van de stoere man) in onze taal gezelschap krijgt van de gilletteman (het prototype van de brave, maatschappelijk verantwoorde man die zijn medemannen corrigeert als zij zich misdragen tegenover anderen).

Op Twitter – vooral in Engelstalige tweets – is gillette man eerder deze week al even trending geweest, maar in de Nederlandse media maakt gilletteman in de column van Holman vandaag zijn debuut.

Definitie

gilletteman (de, -nen) prototype van de man die wars is van seksisme en geweld en in staat is om in plaats van machogedrag zijn emoties en zachte kant te tonen, vertaling van Engels Gillette man

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *