klimaatspijbelaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Brossen voor de bossen, dat is wat Vlaamse scholieren vandaag gaan doen. Brossen is Belgisch-Nederlands voor spijbelen en bossen zijn gewoon bossen. Nog wel. Want die bossen lopen gevaar. Waarvoor? Voor de klimaatverandering. Daarom riepen Vlaamse scholieren gisteren elkaar via de sociale media op om vandaag – net als vorige week donderdag – actie te gaan voeren voor het klimaat. Dat willen ze vanaf nu elke donderdag doen: een dag per week spijbelen (en actievoeren) voor het klimaat. Net zolang tot de regering van België de Belgische bossen op de klimaatagenda zet.

De actievoerders worden sinds vorige week vrij prozaïsch klimaatspijbelaars genoemd, maar soms ook – veel poëtischer – bosbrossers. Ze krijgen in de media veel steun van anderen. Zo schreef De Morgen gisteren:

Aan de jongeren die morgen weer verzamelen op het Europakruispunt voor het Centraal Station in Brussel: jullie hebben de steun van de babyboomer die net als jullie bekommerd is om het milieu, zeker nu er ook kleinkinderen in het spel zijn.

Definitie

klimaatspijbelaar (de, -s) leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek, synoniem (Belgisch-Nederlands) bosbrosser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *