vliegvonk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het belangrijkste nieuws in de landelijke kranten is vandaag het vreugdevuur op het strand bij Scheveningen. Dat vreugdevuur leidde tot vliegvuur (Van Dale: ‘door krachtige wind overgewaaid vuur’) en een vonkenregen boven de achterliggende wijk, met heel wat schade tot gevolg. De gemeente Den Haag reageerde al op nieuwjaarsdag met een tweet, waarin en passant een heel nieuw woord zijn opwachting maakte: vliegvonk.

 

 

Vliegvonk is gevormd naar analogie van vliegvuur, dat op zijn beurt in het midden van de 20ste eeuw ontstaan is als alternatief voor vliegend vuur. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal typeert vliegvuur als ‘waarschijnlijk een germanisme’. Het is inderdaad niet denkbeeldig dat vliegvuur geïnspireerd is op het Duitse woord Flugfeuer. Dat er ook een Duitse inspiratiebron ten grondslag ligt aan vliegvonk, is echter vrijwel uitgesloten. In het Duits heten vliegende vonken namelijk van oudsher Sprühfunken (letterlijk sproeivonken).

Definitie

vliegvonk (de, vliegvonken) (meestal meervoud) brandend of gloeiend deeltje dat zich uit een brandende massa losmaakt en door de wind verspreid wordt synoniem vonk, vliegende vonk, vuursprank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *