oncopizza

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorig jaar maakte het woord oncobrood (aangepast brood, vaak met gember, munt of citroen, voor kanker­patiënten) zijn entree in de Belgische media.

Wie in behandeling is voor kanker, verliest tijdelijk of onherroepelijk zijn smaak. Dat is niet onschuldig: eten wordt een smakeloze opgave, mensen gaan kleinere porties eten en zelfs maaltijden overslaan. Ze vermageren, verzwakken, raken soms depressief en hun gezondheid gaat erop achteruit. Het aangepaste oncobrood biedt soelaas omdat het kankerpatiënten opnieuw doet proeven en dus eten.

Het oncobrood werd een groot succes en het woord figureerde nadien geregeld in de media. Vandaag schrijft De Standaard dat dezelfde onderzoekers die het aangepaste brood ‘op de markt’ hebben gebracht nu met een nieuw product komen: oncopizza, gemaakt van deeg waar sinaasappelsap doorheen gemengd is om het smakelijker te maken voor kankerpatiënten.

Als de onderzoekers hiermee verdergaan, zou onco-, dat nu alleen als eerste woorddeel in geleerde vormen als oncogeen en oncolyticum voorkomt, weleens een productief eerste woorddeel kunnen worden in samenstellingen met namen van levensmiddelen en gerechten als tweede woorddeel.

Definitie

oncopizza (de, -‘s) met speciale ingrediënten bereide pizza voor kankerpatiënten die als gevolg van de kankerbehandeling tijdelijk aan smaakverlies lijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *