opsaaien

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat hard werken niet slecht is, mits je ook maar weer op een goede manier tot rust komt:

Gamen, intensief sporten, facebooken of spannende series kijken op Netflix brengen extra stresshormonen in je bloed. Hoe leuk ook, dat biedt geen herstel. Buiten zijn in de natuur, de sauna bezoeken, een boek lezen en slapen zijn effectievere manieren om voldoende te rusten. Of herintroduceer een gewoonte van vroeger: ‘schemeren’.

Dat klinkt bepaald niet spannend. Dat beseft de geïnterviewde deskundige ook, en hij besluit daarom:

We moeten ons leven dus niet opleuken, maar juist opsaaien.

Opsaaien – het woord maakt vandaag zijn mediadebuut – is gevormd volgens hetzelfde recept als opbollen, opfrissen, opleuken en opzuiveren, dus op basis van een bijvoeglijk naamwoord (bol, fris, leuk, zuiver). De basisbetekenis van werkwoorden met deze structuur is: de toestand (doen) aannemen die het grondwoord (bol, fris, leuk, zuiver) noemt. De betekenis van opsaaien kan naar analogie hiervan worden opschreven als saai maken.

Of opleuken, zoals de geïnterviewde beweert, het juiste antoniem is van opsaaien, is de vraag. Werkwoorden als oppeperen, opseksen en opspicen liggen misschien wat meer voor de hand als antoniem van opsaaien.

Definitie

opsaaien (overgankelijk ww., saaide op, heeft opgesaaid) saai maken: zijn leven opsaaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *