blokhuizen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Zullen we de taalvorm blokhuizen binnenkort behalve als meervoud van het zelfstandig naamwoord blokhuis ook geregeld gaan aantreffen als werkwoord? Het zou zomaar kunnen, want vandaag bericht Trouw in een verslag over het VVD-partijcongres dat afgelopen zaterdag in Den Bosch werd gehouden over een opgevangen gesprek:

Het kabinetsoffensief tegen vlees, vet en alcohol is aan de VVD-leden niet besteed. “Wat loop jij hier een beetje te blokhuizen“, zegt een man tegen een vrouw met een smoothie. Het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) gaat over de tong, in de roezemoezende massa tussen de hamburgercaravan en de boksring in de Lounge, waar kleine glaasjes perzikcider op de tafels het sfeerlicht weerkaatsen.

Het gebeurt wel vaker dat de naam van een politicus transformeert tot een woord. Balkenendenorm, bosbelasting, dreestrekker, lubberiaans, melkertbaan, vogelaarwijk, verwildersen en zalmnorm zijn voorbeelden van politieke eponiemen die de (online) Dikke Van Dale hebben gehaald.

Zover is met blokhuizen nog niet, maar omdat onder het bewind van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volkskgezondheid, Welzijn en Sport het voor de gezondheidszorg in de polder belangrijke, maar tevens met Nederlandse betutteling geassocieerde preventieakkoord tot stand is gekomen, is het niet ondenkbaar dat de oer-Hollandse (en tamelijk prozaïsche) achternaam van deze staatssecretaris uiteindelijk inspireert tot een werkwoord met de (nu nog schertsende) betekenis ‘gezonde producten consumeren en schadelijke producten (suiker, alcohol, tabak) vermijden om gezondheidsschade te voorkomen’. Misschien zou Blokhuis er zelfs wel trots op zijn als zijn naam inspireert tot een werkwoord met zo’n betekenis.

Definitie

blokhuizen (onovergankelijk ww, blokhuisde, heeft geblokhuisd) schadelijke producten (suiker, alcohol, tabak) vermijden en in plaats daarvan gezonde producten consumeren om mogelijke toekomstige gezondheidsschade te voorkomen, genoemd naar de Nederlandse politicus Paul Blokhuis (1963), onder wiens bewind als staatssecretaris van VWS in 2018 een preventieakkoord tot stand kwam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *