gelehesjesactie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Weekblad De boerderij schrijft vandaag:

Franse boeren voegen zich bij gele-hesjesactie.

Afgelopen woensdag lazen we in het Nederland Dagblad al:

De Franse politie heeft dinsdag veel blokkades van betogers verwijderd, maar het gelehesjesprotest tegen de verhogingen van brandstofprijzen gaat door.

Met beide woorden – gelehesjesactie en gelehesjesprotest – worden blokkadeacties van burgers (en nu dus ook boeren) aangeduid die bedoeld zijn als protest tegen de hoge brandstofprijzen. De protesten hebben zich inmiddels naar het noorden toe uitgebreid, want ook in België zijn er inmiddels gelehesjesblokkades.

Alleen al vanwege de spelling is gelehesjesactie een interessant woord. Het moet – net als gelehesjesprotest en gelehesjesblokkade – zonder spaties of koppeltekens worden gespeld. Het is namelijk een samenstelling van de uitdrukking gele hesjes (een metonymische aanduiding voor straatdemonstranten in gele hesjes, in het Frans gilets jaunes genaamd, kennelijk ook al zijn die hesjes oranje) en actie (respectievelijk protest en blokkade).

Definitie

gelehesjesactie (de, -s) protestactie van straatdemonstranten die (gele of soms ook wel oranje) veiligheidshesjes dragen, vertaling van Frans action (des) gilets jaunes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *