fluistervlucht

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Next schrijft vandaag over een test met een vliegtuigje dat door een ionenmotor wordt aangedreven. Zo’n motor maakt geen geluid en daarom heeft NRC het over een fluistervlucht.

Fluistervlucht debuteert vandaag in de media, maar het woord staat niet op zichzelf. Fluisteren is de laatste jaren productief geworden als eerste lid in samenstellingen. Fluisterprotest, fluistertocht, fluisterwandeling – in al die woorden duidt het eerste woorddeel aan dat er tijdens de door het tweede lid genoemde activiteit niet hardop gepraat wordt en/of dat die activiteit in stilte plaatsvindt. Kortom, een fluisterprotest is een stil protest, een fluistertocht een stille tocht.

Daar sluit fluistervlucht mooi bij aan, al verschilt dit woord wel van fluisterprotest en fluistertocht doordat het handelende subject (het agens) in fluistervlucht niet een menselijk wezen is maar een machine. Uniek is fluistervlucht wat dit betreft trouwens ook weer niet, want ook fluistervaart (met een fluisterboot) heeft een niet-menselijk agens.

Met fluistervlucht wordt dus een geruisloze vlucht bedoeld. Een vlucht waarbij een vliegtuig niet meer geluid maakt dan een langs scherende uil zou doen: een stille vlucht. De kans is overigens klein dat we binnenkort ook in de burgerluchtvaart fluistervluchten mogen begroeten: De fluistervlucht met het testvliegtuig betrof een vlucht met een luchtvaartuig met een gewicht van slechts ongeveer 2 kilogram.

Betekent dit dat we het woord fluistervlucht een eenmalige vorming is? Misschien, hoewel het natuurlijk niet is uitgesloten dat een dichter dit woord oppikt en het ooit in een poëtische beschrijving verwerkt, vermoedelijk van de vlucht van een vogel.

Definitie

fluistervlucht (de, -en) geruisloze vlucht, m.n. van een luchtvaartuig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *