aardlief

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het kader van Weg met dat Woord was er gisteren bij De Wereld Draait Door (DWDD) een tafelgaste die duurzaam en duurzaamheid irritante woorden vindt. Het zijn volgens haar rekbare begrippen geworden die te pas en te onpas worden gebruikt en lang niet alleen in verband met de circulaire economie. Dat is op zichzelf niet zo vreemd, want duurzaam heeft nu eenmaal een vrij breed betekenisprofiel.

Maar goed, als mogelijk alternatief voor duurzaam noemde ze aardlief, een woord dat aan tafel met instemming werd ontvangen. We troffen dat woord ruim een maand geleden ook al aan. De Rabobank was in een competitie op zoek gegaan naar een alternatief voor duurzaam en daarbij was naast planetproof ook aardlief uit de bus komen rollen:

Een jongen genaamd Guus bedacht het woord ‘aardlief’ en volgens de huiseconoom van de Rabobank is dat de perfecte aanvulling van onze taal op het woord ‘duurzaam’.

Als aardlief de vervanger van duurzaam moet worden, dan hebben we aardliefde nodig ter vervanging van duurzaamheid. Uit het oogpunt van taalontwikkeling is het zelfstandig naamwoord aardliefde een meer voor de hand liggend woord om mee te beginnen als je duurzaam/duurzaamheid wilt vervangen. Er zijn nu eenmaal niet veel bijvoeglijke naamwoord die eindigen op lief (in de Dikke Van Dale vind je alleen zielslief), maar wel heel wat zelfstandige naamwoorden op liefde (apenliefde, broederliefde, damesliefde, noem maar op). Wil je aardlief ingang doen vinden als alternatief voor duurzaam, dan ligt het voor de hand om dat te doen via de introductie van het woord aardliefde.

Aardliefde heeft de afgelopen kwart eeuw echter welgeteld één keer de krant gehaald. In haar column in de Provinciale Zeeuwse Courant schreef Marleen Blommaert in 2016:

De argeloze voorbijganger herkent in mij een heuse eindtijdprofeet of een bezoeker van het GroenLinks-congres van zaterdag, bevangen door aardliefde. (PZC, 25-4-2016)

De precieze betekenis van aardliefde in deze context is niet duidelijk, maar het woord heeft in elk geval iets te maken met liefde voor en streven naar het behoud van de aarde als biotoop van alles wat er groeit en bloeit. Dat sluit mooi aan bij de betekenis die aardlief nu meekrijgt.

Dat het woord aardliefde nog min of meer ‘leeg’ is, impliceert dat de betekenis ervan nog ‘ingevuld’ kan worden. Wie echt vindt dat duurzaam(heid) een hol begrip geworden is en er daarom een nieuw woord moet komen ter aanduiding van wat ooit met duurzaamheid werd aangeduid, kan met aardliefde en aardlief dus nog alle kanten op.

Definitie

aardlief (bn.) uitsluitend gebruikmakend van herwinbare bronnen; geen grondstoffen verbruikend, synoniem duurzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *