dagjesmensentaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Naar aanleiding van het plan van een Amsterdamse wethouder om mensen uit de provincie, andere steden of het verre buitenland een heffing op te leggen als ze zich binnen de stadsgrenzen van Amsterdam wagen, schrijft Rob Hoogland vandaag in De Telegraaf zijn column over dagjesmensentaks:

Udo Kock, namens D66 wethouder van Financiën van Amsterdam, wil ook mensen die slechts een paar uur in zijn stad op visite komen voortaan een toeristenbelasting opleggen.

Amsterdam, dat ooit zijn grenzen openstelde voor wie er maar wilde wonen en uiteindelijk daardoor tot grote economische en culturele bloei kwam, moet blijkbaar afgehekt worden voor non-residents. Tenzij die geld hebben. Wie daarentegen geen toegang kan betalen, komt er in de toekomst niet meer in, in Amsterdam, wat ongetwijfeld op termijn zal leiden tot het ontstaan van woorden als bezoekers- en toeristenkloof.

Maar dat terzijde.

Dagjesmensentaks is natuurlijk een onmogelijk woord, maar misschien is het juist daarom wel des te treffender gekozen voor een maatregel waarbij heel wat mensen – van Amsterdam tot aan Maastricht – hun wenkbrauwen zullen hebben gefronst.

Definitie

dagjesmensentaks (de, -en) heffing voor bezoekers die niet als verblijfs- maar als dagtoerist een locatie, m.n. een stad, bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *