overtoerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De overtreffende trap van massatoerisme heet overtoerisme. Dat weten we sinds afgelopen weekend: bewoners van de toeristische trekpleister Kinderdijk komen in diverse Nederlandse kranten aan het woord om de overlast die het massatoerisme voor hun dagelijks leven betekent aan de orde te stellen. Zo kopt het Algemeen Dagblad vandaag:

Bewoners voeren actie tegen ‘overtoerisme’ Kinderdijk

Ook De Volkskrant schrijft vandaag onder het kopje overtoerisme over de toeristische lusten en (vooral de) lasten van de Kinderdijkers.

Overtoerisme maakte in de herfst van 2017 zijn debuut in een Nederlandse krant. In april 2018 werd het woord opnieuw in een Nederlandstalige krant aangetroffen, maar in de laatste weken is de inburgering van overtoerisme in een stroomversnelling gekomen. In een maand tijd werd het woord ongeveer vijftig keer in een nieuwsbericht (in verschillende media) aangetroffen.

Overtoerisme laat zich kortweg omschrijven als  overlast veroorzakend (massa)toerisme. Het woord is ontleend aan het Engels, waarin overtourism dit jaar ook pas echt courant geworden is. In april stond in de Britse krant The Telegraph zelfs al een artikel waarin werd betoogd dat overtourism het (Britse) woord van het jaar zou moeten worden. Daarin werd overtourism omschreven als het verschijnsel dat een toeristische trekpleister dermate overspoeld wordt door toeristen dat de situatie ter plaatse onhoudbaar of onleefbaar wordt (‘the phenomenon of a popular destination or sight becoming overrun with tourists in an unsustainable way’).

Overtoerisme is een verschijnsel dat kennelijk niet alleen Kinderdijk treft, ook in verband met Venetië, de Afrikaanse natuurparken en – hoe kan het ook anders – de Grachtengordel is het woord al eens gebruikt. Omdat de welvaart voorlopig blijft stijgen en de (toeristische) mobiliteit waarschijnlijk nog wel even zal groeien, zullen we de komende tijd nog wel vaker met overtoeristen (?) worden geconfronteerd en zal overtoerisme vermoedelijk een steeds groter (en gewoner) probleem worden. Daardoor zullen we vrijwel zeker nog vaak van dit woord horen. In feite impliceert de snelle groei van het probleem de snelle inburgering van het woord overtoerisme.

Definitie

overtoerisme (het, g.mv.) toerisme of massatoerisme naar plekken waar dit overlast veroorzaakt, hetzij voor de omgeving of voor de bewoners, vertaling van Engels overtourism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *