intimiteitscoördinator

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Deze week werd bekend dat betaalzender HBO, ‘bekend van series met veel bloot en seks als Game of Thrones en Westworld’ zoals NRC schreef, voortaan bij alle filmopnames een intimiteitscoördinator gaat inhuren:

Zo’n intimeitscoördinator waakt over het fysieke én psychologische welbevinden van acteurs bij seksscènes zoals een stuntcoördinator dat doet bij actiescènes. (NRC, 31-10-2018)

Het woord spreekt blijkbaar tot de verbeelding, maar is kennelijk op het eerste gezicht ook verwarrend. Althans, dat kun je opmaken uit de column van Nynke de Jong in het Algemeen Dagblad van vandaag:

Een intimiteitscoördinator. Nee, dat is niet een man of vrouw die je inhuurt om je seksleven weer een beetje op te fluffen.

Vervolgens vertelt ze natuurlijk netjes wat dan wel met zo’n intimiteitscoördinator wordt bedoeld:

Deze coördinator moet erop toezien dat acteurs en actrices bij naaktscènes niet tegen hun wil dingen doen waar ze eigenlijk niet achter staan.

Alleen al het woord roept bij haar spontaan een eruptie van vaderlandsliefde op:

Omdat ik door dit soort initiatieven zo verschrikkelijk van Nederland hou. Omdat wij zo goed zijn in nieuwe namen en nieuwe functies. Elk beestje moet een naampje hebben. Dit ongemak kan niet anders voorkomen worden dan door een coördinator. Die natuurlijk een taakomschrijving krijgt. Waar een taskforce zich over zal buigen. En een commissie. En nog eentje. Net zolang tot iedereen zich met de intimiteitscoördinator heeft bemoeid en de hele filmindustrie tevreden is. En er dus een man of een vrouw benoemd wordt. Ik stel me voor: een beetje een oudere vrouw in kleurrijke kleding en met grote, houten oorbellen en kettingen.

Dat wij ‘zo goed zijn in nieuwe namen’ klopt wel, maar intimiteitscoördinator is in feite gewoon een vertaling van de Engelse term intimacy coordinator, een functionaris die we volgens een Engelstalige bron (de Engelstalige Wikipedia) te danken hebben aan #metoo en die volgens diezelfde bron belast is met de communicatie rond naakt-, bed- of seksscènes in een filmstudio, die ervoor zorgt dat deze opnames op de set precies volgens het draaiboek verlopen en dat de acteurs zich daar nooit ongemakkelijk bij voelen.

Definitie

intimiteitscoördinator (de, -s en -en) iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen, vertaling van Engels intimacy coordinator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *