luchtloper

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De column van Ariejan Korteweg in De Volkskrant van vandaag gaat over de PvdA, de partij die de afgelopen parlementsverkiezingen weliswaar gedecimeerd is, maar niettemin nog altijd sterk vertegenwoordigd is in het bestuur van de lagere overheden, zoals provincies, grote gemeenten en waterschappen. Het herinnert de columnist aan de tekenfilmheld Wile E. Coyote, wiens levensdoel het is de Road Runner te vangen:

Dan achtervolgt hij weer eens zijn prooi, de blauwe renkoekoek, merkt hij niet dat hij bij de rand van het ravijn is gekomen, draaft nog een tijdje door in het luchtledige en komt er tot zijn ontsteltenis achter dat hij geen vaste grond onder de voeten heeft. Meestal net te laat om de ravijnrand nog te grijpen.

Zo’n ‘luchtlopersgevoel bekruipt me bij de PvdA en bestuursposten’, schrijft de columnist:

Gewoon doorhollen, ook al is de grond onder je voeten verdwenen.

De titel boven de column luidt dan ook Luchtlopers. Een luchtloper is letterlijk een figuur die geen grond (meer) onder de voeten heeft. Zou je zo iemand in het Engels een airwalker of een skywalker (Hoi Luke Skywalker) kunnen noemen? De Urban Dictionary bevestigt dat niet.

In de Volkskrant-column wordt luchtloper overigens in een figuurlijke betekenis toegepast: bestuurder wiens machtsbasis verdwenen is doordat zijn traditionele (politieke) achterban hem niet meer steunt. Zoiets lijkt Korteweg met het woord luchtloper te bedoelen. Iemand dus die op (dunne) lucht loopt, die zich in de politiek overeind houdt zonder dat hij of zij een stevige politieke basis heeft.

Vreemd eigenlijk dat er voor dit toch niet zo heel ongebruikelijke fenomeen nog geen courant woord bestaat in onze taal. Luchtloper zou dit hiaat in onze woordenschat kunnen opvullen.

Definitie

luchtloper (de, -s) bestuurder wiens machtsbasis verdwenen is doordat zijn traditionele achterban hem niet meer steunt

 

  1. Ariejan Korteweg

    Prachtig, zie het nu pas. Helemaal zoals ik het in m’n hoofd had.
    Vriendelijke groet
    Ariejan Korteweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *