flesjesbak

geplaatst in: Woord van de dag | 1

‘Elke 18 meter een flesjesbak, willen we dat?’ kopt Het Parool vandaag. Met die flesjesbak is een speciale afvalcontainer voor wegwerpflesjes bedoeld. Je herkent hem aan zijn ronde vorm (het is een soort tonnetje) en aan de brievenbusachtige opening.

De flesjesbak maakte in september niet alleen zijn debuut in de openbare ruimte (de flesjesbakken worden dan ook ‘buitenmeubelen’ genoemd), maar ook in onze taal. Ze worden geplaatst in opdracht van NederlandSchoon, een door de verpakkingsindustrie opgezette club die zwerfafval wil terugdringen. De eerste flesjesbakken werden in Rotterdam geplaatst. Nu is Zaandam aan de beurt. Vandaar dat Het Parool er vandaag over schrijft.

De flesjesbakken worden geplaatst bij supermarkten, winkels, cafés e.d., die zo de verantwoordelijkheid op zich nemen om hun omgeving in een straal van minimaal 100 meter schoon te houden én om tegelijkertijd flesjes in te zamelen. De uiteindelijke doelstelling is de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval in 2020 met 70 tot 90% te reducereren, terwijl 90% van de kleine plastic flesjes gerecycled wordt.

Definitie

flesjesbak (de, -ken) speciale afvalbak voor het inzamelen van statiegeldvrije kleine petflessen

  1. Christine de Rooij

    Laat een reactie achter.. “Nou, hier komt ie, maar niet over het onderwerp ‘flessenbak’ maar over de titel van het derde veld wat ik nu invul op uw website” Het veld is genaamd: Email. Dat dient te zijn E-mail.
    Hartelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *