ontgastoerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Benzeentankers lozen in het geniep kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen, schreef De Gelderlander gisteren, waarbij deze krant meteen een nieuw woord muntte: ontgastoerisme.

Harde cijfers zijn er niet, zeggen bronnen in de binnenvaart tegen De Gelderlander, maar dit ‘ontgastoerisme’ gebeurt vermoedelijk meerdere keren per dag en honderden keren per jaar. De zeer giftige benzeendamp wordt op de Waal de lucht ingeblazen, langs bewoonde gebieden.

Zulke toeristen kan Gelderland missen als kiespijn, want het varend ontgassen werd in een rapport eerder dit jaar ‘één van de grootste milieuproblemen van ons land’ genoemd.

Ontgastoerisme is eenzelfde type samenstelling als bijvoorbeeld afvaltoerisme (Van Dale: ‘het maken van tripjes om huisvuil in een andere gemeente te deponeren, opdat je niet voor het ophalen ervan hoeft te betalen’) en dus gevormd met toerisme in de betekenis ‘het reizen, niet als ontspanning, maar om iets te verkrijgen of aan een bepaalde behoefte te voldoen’, zoals dat ook voorkomt in uitdrukkingen als medisch toerisme en crimineel toerisme.

Hoewel ontgastoerisme vooralsnog een gelegenheidssamenstelling is, kan deze taalvorm wel een begrip worden, althans als de provincie Gelderland beleid ontwikkelt om de met dit woord aangeduide vorm van milieucriminaliteit effectief te gaan bestrijden.

Definitie

ontgastoerisme (het, g.mv.) tocht van een binnenvaartschip naar een plaats of land om daar de ladingtanks en laad- en losleidingen (illegaal) te ontgassen, m.n. om zo te besparen op de kosten van gebruikmaking van een ontgasinstallatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *