crustatief

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteravond maakte de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen in het Belgische Turnhout bekend dat de innovatieprijs “Passie voor palliatieve zorg” dit jaar gaat naar de crustatieve zorg.

Op de website van de VRT wordt toegelicht wat crustatieve zorg is:

Een nog niet officieel erkende manier om een zo comfortabel mogelijk leven te bezorgen aan psychiatrische patiënten die weliswaar medisch gezien niet terminaal ziek zijn, maar voor wie na jarenlange pogingen nog steeds geen behandeling blijkt te werken en die als gevolg van hun aandoening ondraaglijk lijden.

In Nederland is de naam crustatieve zorg nog niet eerder aangetroffen, maar ook in België is de naam van dit type zorg nog vrijwel onbekend. Slechts één keer eerder troffen we de term aan in een krant. Op 6 januari 2015 publiceerde De Morgen een opiniestuk van initiatiefneemster Ilse DeCorte, die het fenomeen crustatieve zorg zelfs etymologisch afzette tegen de klassieke palliatieve zorg:

Daarom bepleiten wij ‘crustatieve zorg’ of ‘schelpzorg’ als palliatieve zorg voor ‘uitbehandelde’ psychiatrische patiënten. Klassieke palliatieve zorg gaat terug op ‘pallium’, de ‘mantel’ van zorg en comfort die om de patiënt met een uitbehandelde lichamelijke/somatische aandoening gelegd wordt. Recente ervaring leert dat psychiatrische patiënten die alle zorgprogramma’s doorlopen hebben, baat kunnen hebben bij zorg onder de vorm van een uitwendig of exoskelet zoals van een schaal- of schelpdier.

Crustatief verwijst dus naar het Latijnse woord crusta, dat we in het Nederlands kennen als het eerste deel van de wetenschappelijke benaming van schaaldieren oftewel de kreeftachtigen: crustaceeën (Latijn: Crustaceae), maar dat ook voorkomt in de herkomstgeschiedenis van ons woord korst. Het Latijnse woord crusta betekent namelijk niet alleen schelp of schulp, maar ook schaal, schil en korst.

Definitie

crustatief (bn.) (van psychiatrische zorg) naast bescherming tevens een duidelijke structuur biedend, bv. in de vorm van vaste dagindeling met zinvolle activiteiten: crustatieve zorg, synoniem schelpzorg, gevormd van Latijn crusta (korst, schaal, schelp)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *