blokkeerfries

geplaatst in: Actueel | 0

Vanaf vandaag staan 34 mensen die vorig jaar op de A7 bij Joure Randstedelijke antizwartepietactivisten tegenhielden, voor de rechter in Leeuwarden. Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman van De Telegraaf, die er live op Twitter over bericht, duidt de mensen die terechtstaan aan als blokkeerfriezen.

We troffen dat woord vorig jaar november een of twee keer aan, net nadat de feiten hadden plaatsgevonden. We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat dit typische gelegenheidswoord bijna een jaar later, ter gelegenheid van het proces tegen de blokkeerders, opnieuw in de media zou opduiken. Heel even moesten we nadenken over de spelling van blokkeerfries, maar naar analogie van voetbalbelg lijkt ons de spelling van blokkeerfries met een kleine letter helemaal in orde.

Blokkeerfries is slechts een van de vele woorden die sinds 2011 op de golven van het pietendebat zijn ontstaan. Andere woorden zijn antipiet (tegenstander van de als zwarte pieten uitgedoste helper van Sinterklaas), propiet (voorstander van daadwerkelijk zwartgeschminkte zwarte pieten) en sintbedreiger (onverlaat die de goedheilig man wat aan wil doen).

Voor de lange termijn is het interessantste woord dat het pietendebat tot nu toe heeft opgeleverd, misschien wel polderpiet. Daarmee wordt een als een autochtone Nederlander ogende persoon bedoeld die met wat roetvegen over zijn gezicht het personage Zwarte Piet uitbeeldt en die voor zowel anti- als propieten aanvaardbaar is.

In polderpiet heeft polder dan ook een dubbele betekenis. Enerzijds wil polder in deze samenstelling zeggen dat deze piet ‘uit de polder’ komt en dus duidelijk van autochtone origine is (getuige zijn blanke huidskleur). Anderzijds is polder de stam van het werkwoord polderen en geeft dit eerste woorddeel van polderpiet aan dat zijn voor iedereen aanvaardbare uiterlijk de vrucht is van (langdurig) gepolder (overleg) over zijn uiterlijk.

Definitie

blokkeerfries (de, blokkeerfriezen) geuzennaam voor iemand, m.n. een Fries, die door het OM wordt vervolgd omdat hij of zij door middel van een (illegale) wegblokkade protestacties tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas heeft verhinderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *