exomaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In 2009 schreef een regionale krant voor het eerst over manen bij exoplaneten. Op 27 december 2013 schreef Trouw over zulke manen. In dat artikel figureerde voor de eerste keer het woord exomaan in een landelijke krant:

Er zijn meer dan duizend planeten bekend die rond een andere ster draaien, de zogeheten exoplaneten. Maar een exomaan is nog nooit gezien, terwijl er daar duizenden van zouden moeten zijn.

Een dag later maakte het woord zijn debuut in een Belgische krant. Op 28 december 2013 schreef De Morgen dat astronomen in 2011 voor het eerst een waarneming van een mogelijke exomaan hadden gedaan. Daarna bleef het een tijd stil rond het woord, maar vandaag berichten diverse media dat er dan toch eindelijk een echte exomaan is ontdekt. Zo schrijft het Algemeen Dagblad op de website:

De zogeheten exomaan heeft de wetenschappelijk naam Kepler-1625b-i gekregen. Hij werd ontdekt met de ruimtetelescopen Kepler en Hubble en staat op 8000 lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Zwaan. De maan is gigantisch. Hij is net zo groot als de planeet Neptunus, tientallen keren groter dan de aarde. De planeet waar hij omheen draait, is groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Wetenschappers houden nog een kleine slag om de arm, maar het woord exomaan lijkt door deze ontdekking in elk geval wel rijp te zijn voor vermelding in het woordenboek.

Definitie

exomaan (de, exomanen) maan die in een baan om een exoplaneet draait

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *