medicane

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Staat Europa een orkaan te wachten?’ kopt Metro vandaag. Er dreigt namelijk een orkaan boven de Middellandse Zee te ontstaan. Metro licht toe:

Een orkaan in de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we pas spreken van een medicane. De laatste orkaan boven de Middellandse Zee vond in november 2014 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 kilometer per uur.

We lazen het woord medicane gisteren ook al op de website van De Telegraaf en vroegen ons toen af waarom deze Engelse term niet meteen vernederlandst werd tot medikaan: een mediterrane orkaan. Een Belgische expat in Griekenland die geregeld blogs schrijft, gebruikte die vernederlandsing vorig jaar overigens al wel op zijn website.

We troffen het woord medicane vorig jaar voor het eerst op enige schaal aan in Nederlandse kranten. Twee jaar eerder debuteerde hetzelfde woord al in twee Belgische kranten, waarvan er één het woord beschreef als een blend van het Franse woord Méditerrane en het Engelse woord hurricane. De krant spelde deze hybride blend dan ook als médicane. Alleen al door dat accent op de e heb je dan meteen de neiging médicane helemaal op z’n Frans uit te spreken, terwijl medicane natuurlijk met een Engelse tongval moet worden uitgesproken.

Medicane is in het Engels nog niet zo courant dat het in een algemeentalig woordenboek, zoals de Oxford English Dictionary, staat. Het zal dus wel een meteorologische vakterm zijn.

Als zulke mediterrane orkanen (als gevolg van de klimaatverandering?) nu vaker gaan optreden, hebben we misschien wel behoefte aan een eigen, dat wil zeggen niet-Engelstalig woord voor dit weersverschijnsel. Vooral als medicane gaat rijmen op orkaan (in plaats van op hurricane), lijkt ons de spelling medikaan wel net zo gemakkelijk.

Definitie

medicane (de, -s) orkaan boven de Middellandse Zee of in het Middellandse Zeegebied, Engels, een samentrekking van de eerste letters van Mediterranean (van, betreffende de Middellandse Zee of het Middellandse Zeegebied) en de laatste letters van hurricane (orkaan)

.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *